VDA TALENTPROGRAMMA – TRAINEE FONDSENWERVING

Wil je non-profit organisaties helpen groeien? Wil je bijdragen aan maatschappelijke impact? Ieder half jaar start VDA met een traineeship fondsenwerving, sponsoring en relatiemanagement.

Onder begeleiding van ervaren fondsenwervers ga je een jaar aan de slag bij een non-profit naar keuze en ontvang je van jouw organisatie een basissalaris op basis van 32 uur per week.

De nieuwe editie van 2023 gaat op 1 oktober van start! Aanmelden kan tot 7 september 2023.

Wat doe je als fondsenwerver?
De naam zegt het al, in de basis ben je verantwoordelijk voor het binnenhalen van genoeg financiering om de activiteiten van de stichting uit te voeren. Maar hier komt waarschijnlijk meer bij kijken dan je denkt. Het is namelijk aan jou om mensen van buiten de organisatie te overtuigen van het project. Hiervoor moet bijvoorbeeld het inhoudelijke plan samenkomen met de financiën. Daarnaast is het belangrijk dat de organisatie de benodigde kennis, mensen en partners heeft om het project tot een goed einde te brengen. Als fondsenwerver ben je vanaf het begin betrokken bij het uitwerken van concepten. Je denkt mee over de impact die jullie willen maken en je schrijft een overtuigend projectplan. Verder zoek je uit bij wie je financiering kan aanvragen en onderhoudt je relaties met belangrijke (financiële) partners. Kortom, je werkt nauw samen met zowel de inhoudelijke, zakelijke als uitvoerende mensen binnen de stichting.

De juiste trainee bij de juiste stichting!
Het VDA Talentprogramma is gestart omdat we als fondsenwervingsbureau merkten dat jong (zakelijk) talent vaak niet terechtkomt bij een passende culturele of maatschappelijke organisatie. Voor het Talentprogramma werken we daarom met een matching-principe. Voor de start van het traineeship maken we een selectie van zowel de trainees als de stichtingen die zich hebben aangemeld. Als trainee spreek je vervolgens je voorkeur uit, bij welke stichting je graag aan de slag wilt gaan. Is de interesse wederzijds, dan ga je met elkaar in gesprek om kennis te maken. Zo zorgen we ervoor dat je terechtkomt bij een organisatie waar jij enthousiast van wordt. Met als doel dat je na het traineeship hier ook direct aan de slag kan gaan.

In voorgaande edities deden onder meer de volgende stichtingen mee: Paradiso, Haags Historisch Museum, Posttheater Arnhem, Amsterdam Museum, Luther Museum, Podium Fluor, Mensen Maken Amsterdam, Vereniging De Zaansche Molen, Prinsengrachtconcert, Kasteel Sypesteyn, Stichting Wereldouders, Geofort, Zaans Museum, This is Mama, 24classics.com, Concertlab, Amare, Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie, IMC Weekendschool en Bibliotheek Deventer.


Wat ga je doen?
Het VDA Talentprogramma begint op 1 oktober 2023. Samen met de andere geselecteerde talenten volg je in de eerste maand een trainingsprogramma bij ons op kantoor, waarbij je door ervaren fondsenwervers de basisvaardigheden van het vak leert. In deze eerste maand krijg je ook de gelegenheid om je organisatie en je nieuwe collega’s goed te leren kennen.

Na dit trainingsprogramma begin je in december voor elf maanden aan het traineeship bij jouw stichting. Tijdens deze periode word je gecoacht door een adviseur van VDA. Samen maak je een ontwikkelplan en werk je aan je persoonlijke en professionele ontwikkeling als fondsenwerver. Daarnaast volg je de masterclass Financiële Vaardigheden, waar je de fijne kneepjes van de financiële kant van fondsenwerven leert. Tot slot wordt je onderdeel van de VDA Talent Club; alle talenten (ook uit eerdere edities) worden uitgenodigd voor netwerkborrels voor startende fondsenwervers.


Wie is VDA en waarom is het Talentprogramma zo nodig?
Met 35+ jaar ervaring in fondsenwerving, sponsoring en relatiemanagement, is VDA bij uitstek de partij om startend talent te begeleiden bij hun eerste stappen op het gebied van fondsenwerving. Als bureau ontwikkelt VDA samen met stichtingen strategieën op het terrein van fondsenwerving, sponsoring en relatiemanagement. Maar we merken dat goede plannen vaak niet worden uitgevoerd. Vaak komt dit door een gebrek aan geld, kennis en menskracht bij stichtingen. Daar willen we iets aan doen. Wat culturele en maatschappelijke organisaties nodig hebben zijn doelgerichte zakelijke medewerkers in het hart van de eigen organisatie. Met het VDA Talentprogramma bieden we een springplank voor startende zakelijke talenten in deze sector.


Wie zoeken we?
Wij dromen van een wereld waarin alle maatschappelijke en culturele projecten tot in de nopjes kunnen worden uitgevoerd. Hiervoor zijn we op zoek naar zakelijk talent: zowel studenten die op het punt staan hun bachelor- of masteropleiding op hbo- of wo-niveau af te ronden, als professionals die een carrière switch willen maken. We zoeken naar deelnemers die zich herkennen in de volgende kwaliteiten:

  • Hart voor cultuur en/of maatschappij: Met stip op één staat dat je wil werken voor een non-profit organisatie. Je zet je graag in voor kunst, cultuur, gezondheidszorg of andere maatschappelijke projecten.
  • Goede beheersing van de Nederlandse taal: Zowel mondeling als schriftelijk; je komt goed uit je woorden en vindt het leuk om een overtuigend projectplan te schrijven.
  • Sociaal: Als fondsenwerver werk je samen met veel mensen binnen de stichting en onderhoudt je contact met fondsen en partners.
  • Groot inlevingsvermogen: Om mensen te overtuigen moet je jezelf kunnen verplaatsen in een ander.
  • Enthousiast: Je bent in staat om mensen mee te nemen in je enthousiasme.
  • Zelfstandig: Je vindt het leuk om zelf dingen uit te zoeken en vraagt om hulp als je er niet uit komt.
  • Beschikbaar: Je bent twaalf maanden als trainee inzetbaar, voor gemiddeld 32 uur per week.
  • Opleiding: Bachelor- of masteropleiding op hbo- of wo-niveau.


Sollicitatieprocedure & vergoeding
Als we denken dat jij een talentvolle fondsenwerver in de dop bent, dan beginnen we het matchingproces. In september word je aan de geselecteerde organisaties voorgesteld. Zodra een match tot stand is gekomen, krijg je een trainee-overeenkomst aangeboden door de betreffende organisatie, inclusief het uitgebreide trainingsprogramma door VDA.

VDA onderschrijft altijd een eerlijke vergoeding voor de werkzaamheden en verwacht van stichtingen dat ze trainees een marktconform basissalaris en reiskostenvergoeding aanbieden.

Sollicitatieprocedure en traineeship programma:

  • Ronde 1: Kennismaking met VDA;
  • Ronde 2: Gesprek met een of meerdere non-profit organisatie(s) naar keuze;
  • Ronde 3: Matchingproces n.a.v. de gesprekken en vastleggen traineeships;
  • Oktober: Trainingen, zelfstudie en kennismaking bij/onderzoek naar jouw stichting;
  • Dec.– okt.: Traineeship bij de organisatie, met coaching door VDA;


Meld je aan!
Inmiddels voeren wij de eerste gesprekken met nieuwe organisaties verspreid door heel Nederland. Daarnaast zijn wij ook voor onze eigen organisatie weer op zoek naar nieuwe trainees.
Reageer voor 7 september en stuur je CV en motivatiebrief zo snel mogelijk naar Lilian van Wijngaarden, lilian@vandoorenadvies.nl. Meer informatie is te verkrijgen via 020-5304030.
En onthoud; hoe sneller je aangemeld bent, hoe eerder wij je kunnen voorstellen aan de deelnemende stichtingen!

Acquisitie naar aanleiding van de vacature wordt niet op prijs gesteld!


Maak kennis met een paar van onze oud-trainees:

Eline Veldman, trainee bij Sant’Egidio

Bregje Jansen, trainee bij Vereniging De Zaansche Molen (Wereld van Windmolens)

Rens Bleijenberg, trainee bij Bibliotheek Deventer

Ninah Montesant, trainee bij Stichting WereldOuders

Marita Bon, trainee bij Stichting WereldOuders

Circe de Bruin, trainee bij Mensen Maken Amsterdam

Maartje Valk, trainee bij VDA en Prinsengrachtconcert