TRAINEE FONDSENWERVING – VDA TALENTPROGRAMMA

 Wil jij non-profit organisaties helpen groeien? Wil je bijdragen aan maatschappelijke impact? In oktober start VDA weer met een opleidingstraject tot fondsenwerver. Aanmelden kan tot half augustus.

In oktober volg je samen met de andere trainees een trainingsprogramma bij ons op kantoor. Daarna ga je voor 11 maanden aan de slag bij een non-profit naar keuze. Je wordt begeleid door ervaren fondsenwervers en ontvangt van jouw organisatie een basissalaris voor 32 uur per week.

Benieuwd naar ervaring van trainees? Zij gingen je voor!

Het programma

We starten in oktober met een intensieve maand aan trainingen. Je ontvangt leesmateriaal en huiswerk en volgt twee keer per week een dagdeel training van ervaren fondsenwervers op het gebied van fondsen, bedrijven, particulieren, schrijven en presenteren. In deze eerste maand leer je ook je organisatie en collega’s goed kennen.

In november start je voor vier dagen per week bij jouw organisatie, waar je elf maanden gaat werken. In deze periode word je gecoacht door een adviseur van VDA, die jou bij jouw organisatie komt opzoeken en met wie je een ontwikkelplan maakt en werkt aan jouw persoonlijke en professionele groei als fondsenwerver. Tijdens deze maanden houd je contact met andere trainees, je volgt samen een masterclass Financiële Vaardigheden en we organiseren regelmatig bijeenkomsten van de VDA Talentenclub, ook met deelnemers van eerdere edities. Het traineeship wordt afgesloten met een feestelijke uitreiking.

Over de functie

Als fondsenwerver zoek je geld om de activiteiten van jouw organisatie uit te voeren – en zo de doelstellingen te bereiken. Dat betekent dat je mensen (van fondsen en bedrijven) buiten de organisatie moet overtuigen van het belang van het project. Dat doe je bijvoorbeeld door een goed inhoudelijk plan te schrijven en heldere financiële informatie op te stellen. Als fondsenwerver ben je vanaf het begin betrokken bij nieuwe ideeën. Je denkt mee over de impact die jullie willen maken, onderzoekt welke financieringskansen er zijn en bouwt aan relaties met belangrijke partners. Je werkt dus nauw samen met inhoudelijke, zakelijke en uitvoerende collega’s binnen je organisatie.

Waar ga je werken?

Voor het Talentprogramma zoekt VDA naar de beste match tussen trainees en organisaties. Voor de start maken we een selectie van de trainees en organisaties die zich hebben aangemeld. We vragen trainees bij welke organisaties zij het liefst willen werken. Is de interesse wederzijds, dan volgt er een kennismakingsgesprek. Zo zorgen we dat jij een plek krijgt bij een organisatie waar jij enthousiast van wordt, met als doel dat je hier na het traineeship kan blijven werken.

Voorbeelden van organisaties die eerder deelnamen zijn Paradiso, Haags Historisch Museum, Posttheater Arnhem, Amsterdam Museum, Luther Museum, Podium Fluor, Prinsengrachtconcert, Kasteel Sypesteyn, Stichting Wereldouders, Geofort, Zaans Museum, This is Mama, 24classics.com, Concertlab, Amare, IMC Weekendschool, Bibliotheek Deventer, Amare en Prinsenhof.

Wie is VDA?

Van Dooren Advies is al bijna 40 jaar actief in de non-profitsector. Wij helpen organisaties in kunst & cultuur en zorg & maatschappij met hun positionering, organisatie en financiering. We doen onderzoek, geven advies én voeren dit ook uit. Ons doel is non-profit organisaties krachtiger en zelfstandiger te maken, zodat zij meer (impact) bereiken. We zijn een klein bureau van adviseurs en projectmanagers. Samen vormen we een enthousiast team met liefde voor kunst & cultuur en grote maatschappelijke betrokkenheid.

Wie zoeken we?

Zowel studenten die op het punt staan hun bachelor- of masteropleiding op hbo- of wo-niveau af te ronden, als professionals die een carrièreswitch willen maken. We zoeken deelnemers die zich herkennen in de volgende kwaliteiten:

 • Hart voor cultuur en maatschappij: Je zet je graag in voor kunst, cultuur, zorg en andere maatschappelijke projecten.
 • Goede beheersing van de Nederlandse taal: Zowel mondeling als schriftelijk – je komt goed uit je woorden en kan helder en overtuigend schrijven.
 • Sociaal: Je werkt samen met verschillende collega’s binnen je organisatie en onderhoudt soms contact met klanten en financiers.
 • Groot inlevingsvermogen: Om mensen te overtuigen moet je jezelf kunnen verplaatsen in een ander.
 • Enthousiast: Je bent bevlogen en in staat om mensen mee te nemen in je verhaal.
 • Zelfstandig: Je vindt het leuk om zelf dingen uit te zoeken en vraagt om hulp als je er niet uit komt.
 • Beschikbaar: Je bent twaalf maanden als trainee inzetbaar, voor gemiddeld 32 uur per week.
 • Opleiding: Bachelor- of masteropleiding op hbo- of wo-niveau.

Sollicitatieprocedure & vergoeding

Na je aanmelding en selectie starten we het matchingsproces en stellen we je voor aan de deelnemende organisaties. Bij een match krijg je van hen een trainee-overeenkomst (arbeidsovereenkomst) aangeboden inclusief een marktconform basissalaris en reiskostenvergoeding.

 • Stap 1: Kennismaking met VDA
 • Stap 2: Gesprek met een of meerdere non-profit organisatie(s) naar keuze
 • Stap 3: Matchingsproces n.a.v. de gesprekken en vastleggen traineeships
 • Oktober: Trainingen, zelfstudie en kennismaking met jouw organisatie
 • November – september: Traineeship bij de organisatie, met coaching door VDA

Aanmelden

Stuur voor half augustus je CV en motivatiebrief (max. 1 A4) naar Lilian van Wijngaarden via talentprogramma@vandoorenadvies.nl. Hoe sneller je bent aangemeld, hoe eerder wij je kunnen voorstellen aan deelnemende organisaties. Heb je vragen? Bel dan 020 – 530 40 30 en vraag naar Lilian, Julia of Pauline.